Wednesday, November 3, 2010

esok adalah hari raya!!

raya???
deepavali la weiii

tapi bukan kita sambut pun..
dengan slogan 1Malaysia ni...
walau agama manapun menyambut perayaan...
kaum lain turut terima tempiasnya....
maka...esok adalah CUTI UMUM

apa plan esok???
masak-masak tentulah...
ni HM bagi suggestion

NASI DAGING...



bahan untuk nasi turun temurun:-

1/2 kg daging batang pinang - direbus
400 gram beras Basmathi
1 peket rempah kurma
1 peket sup bunjut
1/2 sudu makan pes tomato
2 biji bawang merah - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1/2 inchi halia - dihiris
1 batang kulit kayu manis
3-4 kuntum bunga cengkih
3-4 kuntum bunga lawang
3-4 kuntum buah pelaga
1/4 tin susu cair
garam gula secukup rasa
sedikit butter untuk menumis

cara:-

1. Cairkan butter. Kemudian tumis kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga serta bahan yang dihiris
2. Setelah bawang agak kekuningan...masukkan rempah kurma, tumis sehingga garing dan masukkan air rebusan daging
3. Masukkan susu cair, garam, gula, pes tomato, sup bunjut serta daging yang telah dipotong
4. Setelah mendidih, tutup api. Tuangkan ke dalam beras yang telah dibasuh dan masak menggunakan cooker.


selalunya orang makan asi daging dengan air asam...tapi kami buat pencicah sendiri...memang malatopsss laaa

bahan untuk pencicah:-

1 labu bawang besar
4 biji cili api siam
2 senduk gula
1 sudu garam
1-2 biji limau nipis

cara:-
1. Tumbuk bawang besar, cili api bersama garam sehingga lumat
2. Masukkan gula..tumbuk lagi
3. Perasakan dengan limau nipis....

nasi daging ni sebenarnya dimakan bersama daging yang dimasak bersamasama nasi tadi dengan air asam. Tetapi Hm dah menderhaka pada resepi turun temurun ni, maka HM buatkan ayam goreng rempah, sup daging dan daging cicah bersama ulammmmm

No comments:

Post a Comment