Sunday, April 25, 2010

ketam & udang lipan

mesti sume tgh merembes air lior...
baru tgk tajuk...
x tgk pics lagi...
tp ampunnnn...
gmbr sguh teruk bile anak dare yg tlg amikkan gmbr...
sguh tidak profesional ketika itu...

pak lang g Penang ari Jumaat lepas...
semalam (ahad) baru balik...
dia kata dia sesat jalan ms otw balik...
nak try jln baru Cameron --Sungai Koyan...
tup2 smp Gua Musang..kehkehkeh
bila dh ke utara tu...
acara wajib adalah singgah rumah kelahiran laaa...
di TG PIANDANG, PARIT BUNTAR, PERAK...
tu umah tok n tok wan...
tp la ni cu n family yg duduk...
dh nama kg pun tanjung kan...harusla dkt ngan laut...
tp kat sini glemer dgn ikan sembilang...
mmg best mancing kt area Ban Pecah...
[kt ban pecah ni ada kedai jual gulai sembilang...pilih ikan saiz mn kita nak...depa siang ikan...depa masak gulai fresh utk kita...wallaaaawei...x ingat kt mak mentua klu dpt gulai ni!!!]
satu lg seafood yg kami suka makan adalah UDANG LIPAN...
memang sangat sedap rasa udang yang baru naik dari laut...
fresh dan sangat manis rasanya...
kt sini leh dapat dlm RM 3 sekilo...
so kalau kami pulang ke kg halaman...harus beli 1 kotak...
masak la apa sahaja yang terlintas di hati...
masak lomak cili padi...goreng kunyit...singgang...
tp kami hanya rebus dan lahap cenggitu jek...
kat sini juga ada ketam...udang...sotong...
memang heaven laaaa...
ketam saiz A hanya RM 6/kg...kalau kat koyan mau cecah RM 24/kg
so tatap je la...walaupun kualiti amat tidak menyenangkan hati...


ni kotak udang lipan & ketam...


tgk ketam2 ni...


gmbr yg plg cantik ditgkp oleh anak dare 1....


dan ini yg dicari dr gugel...rupe sbnr udang lipan dr jarak dekat...



kalau nak makan...kene gunting kulit tepi tu kiri dan kanan...pastu angkat cengkerang atas tu...akan terserlah lah isi telurnya...[kalau kene musim]

No comments:

Post a Comment