Friday, April 30, 2010

Kerabu Mangga @ Somtam

Pak Lang ada beli mempelam muda kat pasar malam...
masa HM balik utk masak ari khamis airtu...
dia tny...hang kata nak buat kerabu...
sat g la aku buat...
sambil memasak sayur lemak taugeh + sayuran lain...
HM pun mengeluarkan lesung kayu khas utk membuat somtam...
lesung ni HM beli masa g thailand..beli kat pekan tak bai...
harga RM 30 rasanya...dia ada byk saiz...HM amik yg sedang laa...
lesung ni dok cantekkk pny dlm almari...
bila ada musim mempelam baru la di keluarkan...


ehsan pakcik gugel...tp sebijik ngan lesung HM

kite letak resepi sket la ek:

mempelam muda [kalau buleh yg x masam...]
2 sudu bsr udang kering
2 sudu bsr kacang tanah
2 urat kacang panjang
2 biji cili api [lebihkan kalau nak pedas]
1 ulas bawang putih
1 bijij tomato [saiz sederhana]
1 sudu bsr sos ikan
1 sudu bsr gula somtam [kt thailand depa pgil nisan padi..gula khas utk bt somtam@kerabu...kalau x de cukup sekadar gula biasa]

cara2:
1. tumbuk bwg putih bersama cili api...
2. patah2 kan kacang panjang dan masuk ke dalam lesung..smbil tumbuk sket2...
3. masukkan kacang tanah yg telah ditumbuk kasar...
4. masukkan tomato yang telah dipotong...tumbuk lagi sket2...
5. masukkan sos ikan + gula somtam...
6. last sekali masukkan mempelan yang telah diparut...
7. kacau sebati...jgn tumbuk sekuat hati...nnt kerabu menjadi lunyai...
8. sedia dihidang dan boleh dimakan...


ini lah hasilnya...ini utk 1 adunan tau...leh makan 3-4 org...rasa..wallaweiiii...

tidak dilupakan sayur lemak taugeh HM yang menyengat dimakan bersama ikan selar goreng dan sambal belacan



gmbr ikan goreng x ado...sibuk ngan anak dare yg nk jd papparazzi...spt mamanya...

No comments:

Post a Comment